Farah 'Adila
Girlies in De House ♥
refresh profile fav blog recipes tips review



established 2011
FROM A GIRL TO A LADY
FROM SINGLE TO MARRIED ☺
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺

FOR ANY COLLABORATION, REVIEW AND ADVERTORIAL CONTACT ME AT
✓ email: syadila11@gmail.com
✓ whatsapp: 0182894220
✓ ig : @farahadila96






SPM 9A
MASUK U
SPA (KKM)
KERJA TETAP
KAHWIN



Journey Dental Surgery Assistant ( part 3 )






Assalamualaikum .. haiii jumpa lagi :) actually nak habiskan post about DSA nih cepat-2 sebab rasanya banyak sangat entry yang tertangguh and rasa nak share dengan readers semua :)

Image result for kad rawatan pergigian

now, PERIODONTIC . wuhuuuuu~  from January 2016 - February 2016. 2 bulan je tapi masih dalam memori ni sebab ini first pakar yang aku attach .ingat lagi , sebelum bermula journey kitorang ni nak masuk pakar, senior-2 pelatih DSA ni asyik takutkan kami jaa . kata pakar ni menakutkan lah itu lah ini lah , kena behave lah . so we both rasa stress sangat and rasa "boleh ke aku adapt dengan cara baru dekat pakar nih?" haa mesti korang pun boleh agak kan cemane seramnya nak masuk pakar ? hihihii.

lepas habis exam yang berlangsung selama 2 hari , kami bergerak ke pakar masing-2 . aku Periodontic and Ana Pedodontik/Paeds. okay let's start with "What is Periodontic and What Disease that can be Referred to Periodontic Specialist?"

meh hakak nak buat kelas sikit heheh . okay, Pakar Periodontik adalah pakar yang akan menangani pesakit yang mempunyai masalah GUSI . ye gusi . 2 common disease adalah GINGIVITIS and PERIODONTITIS .jom tengok apa beza keduanya.

GINGIVITIS - adalah keradangan gusi atau gusi mengalami infection. Gingivitis cuma melibatkan gusi tetapi tidak termasuk tisu penyokong yang lain.
ada 2 jenis peringkat iaitu MILD and SEVERE.
faktor-faktor mempengaruhi : mikroorganisma, 
                                                 kalkulus
                                                 impak makanan dan mulut terbiar
                                                 restorasi atau aplians tidak sempurna
                                                 pernafasan melalui mulut
                                                 maloklusi
                                                 ubat-ubatan atau agen kimia

PERIODONTITIS - adalah keradangan yang melibatkan tisu periodontium termasuk gingiva /gusi.

faktor lebih kurang sama dengan GINGIVITIS .

so ,ini serba sedikit pengenalan mengenai PERIODONTIK . korang boleh tahu sendiri korang mempunyai masalah PERIODONTITIS kalau 



  • gusi korang bengkak/berdarah/warna lebam-2
  • nafas berbau
  • gigi banyak goyang
  • sakit dan tidak selesa
  • gusi ada nanah
caranya korang kena berus gigi dengan sempurna .itu sahaja :) kalau berdarah pun teruskan memberus. lama-2 takkan berdarah dah .

okay masuk balik pakar. procedure dekat sini pelik sikit haha .sebab tak buat kat primary . yang sama dengan primary adalah cabutan,tampalan and scalling .dekat sini buat profilaksis, scalling gila-2 punya lama sebab nak buang kalkulus yang haihhh tepuk dahi hakak mengenangkan , crown, implant gingivectomy and RCT .



andd yang paling unik di PERIODONTIK adalah CHARTING form yang pelikkk but i likeeee ~ hihihii . 
Image result for kad rawatan pergigian

I searched normal charting teeth that i usually use but I can't reached it, sorry :(

Image result for periodontal charting formperio charting form

berbeza tak ? Alhamdulillah cepat jugak aku dapat tangkap charting nih walaupun kekadang ada jugak salah . 

over all, periodontic specialist 👍👍👍
thankyou to the Specialist and senior staff teached me a lot . 💝



next, ORTHODONTIC SPECIALIST. sape yang nak tahu pasal braces ni jangan terlepas ye next entry . hihiii 💞


love,
faradila ♥

Labels: , , , ,



Post a Comment