Farah 'Adila
Girlies in De House ♥
refresh profile fav blog recipes tips review



established 2011
FROM A GIRL TO A LADY
FROM SINGLE TO MARRIED ☺
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺

FOR ANY COLLABORATION, REVIEW AND ADVERTORIAL CONTACT ME AT
✓ email: syadila11@gmail.com
✓ whatsapp: 0182894220
✓ ig : @farahadila96






SPM 9A
MASUK U
SPA (KKM)
KERJA TETAP
KAHWIN



Journey Dental Surgery Assistant (part 1)




Assalamualaikum .. lama tak berstory pasal diri sendiri . sorry I have to warn that this post will be a long post hehehe .


Image result for chibi doodle tumblrBismillah .Dental Assistant . If you ever heard about this profession ? jujur aku tak pernah dengar dan tak pernah tahu menahu tentang Dental . that I know cuma Dentist and Dental Nurse yang garang yang buatkan orang ramai jauhkan diri dari Klinik Pergigian haha . let me share with you guys about Government Dental Team .


  1. Dentist
  2. Matron
  3. Sister
  4. Dental Nurse
  5. Dental Technician
  6. Dental Surgery Assistant
  7. Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK)
Image result for chibi doodle tumblrso me, Dental Surgery Assistant .. first in my thought before masuk belajar , "keja senang je kot nih . klinik gigi tak busy macam kat ward .belajar pun senang je kot sebab sijil bukan diploma". yes . my course ni sijil je . not diploma . that's why i thought it will be easy . masuk belajar , nah makan diri sendiri . sijil pun belajar apa yang doktor belajar tau . sebab kitorang ni assistant doctor so kena tahu apa yang doctor tahu .then pergi PLA (praktikal) , ingat klinik gigi tak ramai orang eh ? silap besar . klinik gigi ramai sangat orang . sampai aku terfikir korang ni hari-2 ke sakit gigi ? jaga lah gigi tu elok-2 . letih tau berdiri and berjalan non-stop ambik instrument utk doctor .betul-2 rehat pun pukul 1-2 je .then sambung lagi berdiri and berjalan . itu yang tak gemuk-2 nih hahah.

Dental Surgery Assistant ni betul-2 jadi PA doctor . kitorang akan jaga sorang doctor . appointment dia , outpatient dia , dia cuti ke dia pergi kursus ke semua kita kena tahu . sebab dorang sendiri pun taktahu apa dorang buat hahaa . so kita jadi reminder dorang . 

Image result for chibi doodle tumblrDental ada banyak pakar .Pakar Bedah Mulut, Pakar Restoratif, Pakar Periodontik, pakar Pediatrik, Pakar Ortodontik . nanti aku ceritakan satu-2 dalam entry yang lain InsyaAllah .









entry bersambung . I will update my experience next entry .

this is my result sepanjang PLA .1 year and 6 months . i got really tough day .Alhamdulillah for the marks Doctor .
SEMOGA FARAH 'ADILA DAPAT MENJADI DENTAL SURGERY ASSISTANT YANG BERJAYA . INSYAALLAH AMINN ♡



byee ,
faradila ♥





Blogger Noor Azlan said...

Hahah... baru tau kan macamna kerja bahagian kesihatan ni... belum karenah patient lagi kan... hehe.. apa2 pun semoga terus berkhidmat dengan cemerlang ya..

 
Blogger Fairuz Aqilah said...

Waaaaaa nganga jap tengok skop kerja dia. InsyaAllah, ameen ya Rabb untuk doanya. Moga semuanya baik-baik saja and all the best in whatever you do! 😘

 
Anonymous Cikjaja said...

cikja terpikat dgn blog klau design lawa :p

 

Post a Comment