De Webmistress ♂
Journey Dental Surgery Assistant (part 1)
Sunday, February 26, 2017 • 2:37 PM • 3 comments


Assalamualaikum .. lama tak berstory pasal diri sendiri . sorry I have to warn that this post will be a long post hehehe .


Image result for chibi doodle tumblrBismillah .Dental Assistant . If you ever heard about this profession ? jujur aku tak pernah dengar dan tak pernah tahu menahu tentang Dental . that I know cuma Dentist and Dental Nurse yang garang yang buatkan orang ramai jauhkan diri dari Klinik Pergigian haha . let me share with you guys about Government Dental Team .


  1. Dentist
  2. Matron
  3. Sister
  4. Dental Nurse
  5. Dental Technician
  6. Dental Surgery Assistant
  7. Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK)
Image result for chibi doodle tumblrso me, Dental Surgery Assistant .. first in my thought before masuk belajar , "keja senang je kot nih . klinik gigi tak busy macam kat ward .belajar pun senang je kot sebab sijil bukan diploma". yes . my course ni sijil je . not diploma . that's why i thought it will be easy . masuk belajar , nah makan diri sendiri . sijil pun belajar apa yang doktor belajar tau . sebab kitorang ni assistant doctor so kena tahu apa yang doctor tahu .then pergi PLA (praktikal) , ingat klinik gigi tak ramai orang eh ? silap besar . klinik gigi ramai sangat orang . sampai aku terfikir korang ni hari-2 ke sakit gigi ? jaga lah gigi tu elok-2 . letih tau berdiri and berjalan non-stop ambik instrument utk doctor .betul-2 rehat pun pukul 1-2 je .then sambung lagi berdiri and berjalan . itu yang tak gemuk-2 nih hahah.

Dental Surgery Assistant ni betul-2 jadi PA doctor . kitorang akan jaga sorang doctor . appointment dia , outpatient dia , dia cuti ke dia pergi kursus ke semua kita kena tahu . sebab dorang sendiri pun taktahu apa dorang buat hahaa . so kita jadi reminder dorang . 

Image result for chibi doodle tumblrDental ada banyak pakar .Pakar Bedah Mulut, Pakar Restoratif, Pakar Periodontik, pakar Pediatrik, Pakar Ortodontik . nanti aku ceritakan satu-2 dalam entry yang lain InsyaAllah .









entry bersambung . I will update my experience next entry .

this is my result sepanjang PLA .1 year and 6 months . i got really tough day .Alhamdulillah for the marks Doctor .
SEMOGA FARAH 'ADILA DAPAT MENJADI DENTAL SURGERY ASSISTANT YANG BERJAYA . INSYAALLAH AMINN ♡



byee ,
faradila ♥





PASTFUTURE
Owner
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺
visit my GA blog : http://insyaallahadarezeki.blogspot.my/
my online shop : https://closetloversfff.blogspot.com/
igshop : https://www.instagram.com/closetlovers_fff

TIME



BLOG EDITOR
let's exchange banner with me .bagitau kat shoutbox okayy :)
TABUNG KAHWIN
TWEET TWEET



TALKIE TALKING





FOLLOW?





BLOG ARCHIVE;

  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 14
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 13
  • Cabaran 20 Hari Blogging : Day 12
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 11
  • 280117 ♥
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 10
  • BLOGLIST FEBRUARI BY IRAZULKEFFELE
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 9
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 8
  • handmade by Farah 'Adila

  • MY WISHLIST

    SPM 9A
    MASUK U
    SPA (KKM)
    KERJA TETAP
    KAHWIN


    CREDIT SECTION



    Coding basecode by: Afiqah
    Edit template by: Izyanyancinnamon
    Owner blog: Farah 'Adila
    Re-edit: Safira & Mayar
    Others:(♥♥)

    Remember!! dont remove this section!!