Farah 'Adila
Girlies in De House ♥
refresh profile fav blog recipes tips reviewestablished 2011
FROM A GIRL TO A LADY
FROM SINGLE TO MARRIED ☺
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺

FOR ANY COLLABORATION, REVIEW AND ADVERTORIAL CONTACT ME AT
✓ email: syadila11@gmail.com
✓ whatsapp: 0182894220
✓ ig : @farahadila96


SPM 9A
MASUK U
SPA (KKM)
KERJA TETAP
KAHWINluangkan masa sekejap baca entry ni sampai habis :)
Assalamualaikum .

please take this as a note :)


 • Jangan baring ketika azan, nanti jenazah kita berat .Rasulullah S.A.W bersabda, "Sebarkan walaupun daripadasepotong ayatku".
 • Jangan berkata-kata semasa azan, agar lidah tidak kelu menyebut shahadah ketika sakaratul maut .


5 perkara Orang Islam patut tahu berkenaan dengan kesihatan .Al-Quran ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan membuat amalan seperti berikut :


 • mandi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik .Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak yang terkumpul .KIta boleh lihat orang yang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk. • Rasulullah S.A.W mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi .Mujarabnya, InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit) • waktu solat Subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurangn kurangnya seminit selepas membaca doa) .ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintisyang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud .Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah .dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan . • dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut .Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama ayam .dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion +ve, manakala dalam ikan mengandungi ion -ve .jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita .orang Yahudi suka makan ikan tanpa bercampur dengan makanan berasaskan ayam . • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan kanan dan bila habis hendaklah menjilat jari. begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur (enzyme sejenis alat pencerna makanan , tanpanya makanan tidak dihadam) 


Cara senang mendapat pahala walaupun selepas mati :


 • pasang kipas di surau/ masjid .walaupun sekali, setiap kali orang guna, anda dapat pahala walaupun selpas mati. • derma kerusi roda di hospital .setiap kali pesalit guna, anda akan dapat pahala . • beri baju kepada orang. setiap kali orang pakai, anda akan dapat pahala • beri makanan kepada orang. anda akan dapat pahala selagi makanan itu menjadi darah dagingnya. • menyampaikan ilmu yang bermanfaat. selagi mereka mengamalkan, pahala anda tetap ada.


cuba amalkan dalam kehidupan kita :

Bismillahirrahmannirrahim- setiap kali hendak melakukan sesuatu. 
Alhamdulillah- setiap kali habis melakukan sesuatu
Astaghfirullah- jika melakukan sesuatu yang buruk
InsyaAllah- jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang
Laa Hawla walaquwwataillaah billaah- bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat/ melihat hal yang buruk
Innalillahhiwainnailahirojiun- jika melihat/ menghadapi musibah atau menerima khabar kematian
Lailahaillallah- bacalah siang dan malam sebanyak banyaknya .


Blogger Hazi Nellwessly said...

perkongsian yang baik :)

 

Post a Comment