De Webmistress ♂
Journey Dental Surgery Assistant ( part 6 )
Thursday, March 23, 2017 • 8:13 PM • 1 comments


Assalamualaikumm . haiii . jom sambung lagiiiii ~

Paediatric Specialist . Attached on October - December 2016 . Actually 2 months je tapi diawalkan sebulan sebab staff tak cukup .

Actually best sangat paeds .I thought I will crying every night because I don't know how to tackle kids .plus kids yang referred ke sini bukan kids yang biasa . mereka yang di refer ke klinik pediatrik ni adalah kanak-2 istimewa macam SINDROM DOWN, AUTISME , OKU and LEMAH PEMBELAJARAN. ada jugak kanak-2 yang di refer sebab tak pandai nak jaga Oral Hygiene , patient SWELLING, patient yang EXCIDENT (lebih kurang cases dengan Oral Surgery cuma pakar ni untuk kanak-2) .pakar ni terima patient 16 tahun ke bawah sahaja .yang lain OS ambil .

p/s : there's so many thought in my mind , I can't do this I can't do that and I want to throw all like "pls don't make my life more complicated urghh"

prosedurnyaa sama je macam primary .sebab di refer cuma kanak-2 ni tak boleh cooperate ,like dorang tak boleh nak duduk diam masa treatment , menangis-2 so anxious , so tambahan di KLINIK PAKAR ni adalah prosedur untuk WRAPPING . hehehe .sabar jelah adik-2. korang yang tak bagi kerjasama so akak-2 and abang-2 kat sini terpaksa lah balut and pegang korang kuat-2 .tapi masalahnya budak-2 autisme and istimewa ni lebih kuat kudratnyaa dari kita yang normal ni . sampai hakakk sendiri ketaq bila dah lepaskan balutan .fuhhh~

dekat sini kita akan review patient selama 2 minggu, 3 bulan, paling lama 6 bulan . tapi kat Taiping akan discharged patient time umur dorang 16 tahun . so dorang akan datang review oral hygiene . kita akan buat profi (berus gigi) , termasuk dengan mengajar how to brush teeth properly , then sapukan tooth moose ( i don't know how to spell it) ataupun sapuan flourida .mahal tauu tooth moose tu kalau nak beli kat farmasi . dekat sini kita takde jual . function untuk kuatkan gigi .





paling best kat sini adalah staff-2 and doctor sini happening sangat . pakar lain kena behave sikit tapi sini tak .maybe sebab staff dia pun sama masuk air haha .staff sini muda-2 . boleh masuk lah dengan student-2 .heheee .




sini pun masuk OT jugak (Operation Theater) . selalunya patient buat Dental Clearance je .patient yang diagnosis Multiple Caries . banyak sangat gigi rosak yang boleh menyebabkan swelling so kita cabut je . takpe , lagipun gigi susu je .

haa, notes to ibu bapa yang mana baca lah , ini sebagai nota tambahan . gigi susu memang cepat rosak dan tak tahan lama . tapi gigi susu ni penting tau . bagi kanak-2 yang berumur 5-7 tahun, gigi susu dorang akan mula goyang .tetapi ada sesetengah budak yang gigi susu dah goyang tapi gigi kekal tak tumbuh lagi . ada mak ayah yang datang klinik suruh cabut gigi susu anak . tapi sebenarnya dorang boleh simpan dulu gigi susu tu KALAU gigi kekal tak tumbuh lagi untuk memberi dorongan gigi kekal tumbuh . penting ni . kalau tidak gigi kekal takde panduan nak tumbuh so dia akan tumbuh berselerak . nanti besar kena pakai braces pulak . takmoh laa gitu ye . tapi pastikan dia tak sakit lah eh . kalau sakit sangat gigi tu takleh buat apa ,kena cabut gak lah citenyaa .

pengalaman dengan patient best jugak lah . bila lama-2 dah tahu dah cemane nak tackle budak-2 ni . kami kat sini ada banyak permainan , banyak patung-2 . hehe .and ada kertas untuk mewarna .so masa doc tengah beri penerangan dekat parents boleh la dorang mewarna . paling mencabar nak tackle budak autisme and sindrom down . pernah tau kena tampar dengan patient . tapi nak wat cmne ,kita yang ada akal , yang sempurna sifat kena sabar lah dengan dorang . ada juga budak yang tak pandai nak ludah and kumur betul-2 so terpercik kena kita . biasalah, nama pun budak kann .kalau budak yang OKU, yang kena duduk atas kerusi roda je tu senang je . wrappinglah citenyaa .

hakak pulak dok mewarna sambil tunggu patient 😁

masa Doc Lydia last attached fydo dekat Paeds, dia belanja kitorang semua dekat Johny's . hihiii


Doc Lydia yang cantik 😎



and paling happy kat sini hari last attached . staff and doctor celebrated . ini entry Farewell Party . seriously I'm so thankful . they treated me well during this 3 months. thankyouu so much kak maziah, kak yana , Ikram, doc Faz, doc Sheri . I love Paediatric Team .

terbalikkan laptop anda~ 🙇


eh eh eksaited pulak hakak misi ni 😝


Bila jumpa penggantiku, jangan dilupakan aku ~ 



'till meet again,
faradila ♥







PASTFUTURE
Owner
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺ visit my GA blog : http://insyaallahadarezeki.blogspot.my/

TIME



BLOG EDITOR
let's exchange banner with me .bagitau kat shoutbox okayy :)
TABUNG KAHWIN
TWEET TWEET



TALKIE TALKING





FOLLOW?





BLOG ARCHIVE;

  • Journey Dental Surgery Assistant ( part 5 )
  • Journey Dental Surgery Assistant ( part 4 )
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 20
  • Journey Dental Surgery Assistant ( part 3 )
  • Surat Buat Ana
  • Journey Dental Surgery Assistant (part 2)
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 19
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 18
  • Marriage Advice
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 17

  • MY WISHLIST

    SPM 9A
    MASUK U
    SPA (KKM)
    KERJA TETAP
    KAHWIN


    CREDIT SECTION



    Coding basecode by: Afiqah
    Edit template by: Izyanyancinnamon
    Owner blog: Farah 'Adila
    Re-edit: Safira & Mayar
    Others:(♥♥)

    Remember!! dont remove this section!!