De Webmistress ♂
Journey Dental Surgery Assistant ( part 5 )
Wednesday, March 22, 2017 • 9:05 AM • 4 comments


Assalamualaikumm . let's continue 😊

July-September 2016 💕

Another specialist , 3 months too . Pakar Bedah Mulut . haaa seram kan ? memang menyeramkan . sebelum nak masuk pakar ni ,memang takut . macam-2 yang aku fikir . aku tak takut dengan darah sebab sebelum ni aku pernah praktikal nursing so aku tak kisah pun . aku pernah dressing kaki patient yang diabetes lagi . memang busuk . tapi aku risau dengan prosedur di sini , cara kerja yang perlu critical thinking , kena pantas mengikut arahan .erghh aku cuma takut aku blur 😟

Prosedur yang dilakukan di Klinik Pakar Bedah Mulut adalah :
Biopsy
Minor Oral Surgery
Alveolectomy
MaxilloFacial Surgery
ORIF
Ameloblastoma

yang aku ingat lah

pengalaman yang best dekat sini adalah hari-2 buat Minor Oral Surgery . first ,kena scrub .means cuci tangan sampai ke siku and pakai sterile gloves . then pakai sterile gown . wahh rasa macam duduk kat dewan bedah sangat hehehe . MOS yang common buat adalah Surgical of 18,28,38,and 48 means buang wisdom tooth . then, Biopsy and Wiring .


ini buat wiring dekat patient yang minor injury cause of excident.


at first I thought it will be hard and difficult plus I'm afraid that I lose focus and blur always, but I manage to do it well Alhamdulillah . cuma ada satu staff je yang tak suka cara kerja aku . dia cakap aku suka berlari-2 tinggalkan patient . memang rasa sedih bila orang tak sukakan kita, tapi aku tetap berpegang dengan cara kerja aku tu . sister and staf lain cakap kalau setakat review and patient tu tak payah buat pape pun, pergi lah ke patient yang lebih teruk dari patient tadi . betul kan cara aku ? maybe dia tak suka sebab aku asyik tinggal patient dia kot . then bila aku dah dapat kekuatan aku balik, aku dah tak kisah kalau dia cakap pape kat aku , sebab patient punya priority lebih penting dari nak cover kerja dia tu .

paling aku tak boleh lupa pengalaman MAGGOTS . hehehe .nak tahu maggots tu apa ?


taraaa.. eeee geli tak geli tak ? serious busuk gilaa satu klinik . ada patient datang dengan mulut dia dah berulat pun . patient lelaki tua . seminggu dia kena admit ward and hari-2 mulut dia ada maggots . bukan je bibir dia berlubang, tulang di lelangit pun still ada maggots . pengalaman maggots kali kedua buat aku . first time practical nursing di HRPB . patients ada maggots di kaki sebab tak jaga hygiene . ini pulak dekat mulut . besaq-2 pulak tuh . kenyang maggots tu hahaha .

then, pengalaman masuk dewan bedah . BEST sangat-2 . sejuk gilaaa . rasa macam dalam movie kot . but student tak boleh assist dalam OT . so I just memerhati je . patient yang ada cyst, patient excident , patient buat ORIF . patient dental clearance .


pengalaman pergi ke casualty ( wad kecemasan ) untuk buat T&S ( toilet and suturing ) . selalunya patient yang minor injury je .pengalaman pergi buat patient di ward juga . berjalan kaki nak ke ward . berpeluh gak ah ketiak ni hahaha .ward dengan klinik jauh .

I loves work at Oral Surgery but it's so tiring . seriously I'm not that strong. sometimes rasa nak pengsan sangat . but Alhamdulillah selama bekerja ni letih macamana pun tak pernah pengsan . dekat OS je kitorang boleh tengok cases yang rare .

sebenarnya banyak lagi pengalaman dengan patient but yang atas tu paling diingati .
and yeayyy, I passed at Oral Surgery yang menakutkan ni hehehe .clap for myself 👏

A big thankyou to my junior who attached with me. She helped me a lot. Kak emi is a PSL student. She's from PPK so she's knew a lot about hospital SOP. Even she did not know much about dental but her confidence level that made me feel insecure and want to be confident like her. Kak emi banyak mengajar aku cara berkomunikasi dengan orang , cara buat dunno je kalau orang cakap pape pasal kita, janji kita buat kerja yang betul. Kak emi, thanks selalu ajak farah breakfast sekali sebab dia tahu aku selalu skip breakfast. Kata dia, jangan jadi hamba kerja sangat. Betul, aku memang skip breakfast sebab aku takut patient ramai and last2 memang tak breakfast langsung. Tapi start kawan ngan kak emi memang ambik breakfast je hehe. Thankyouu kak emi. Love youuu 🌹


Thankyouuu OS TEAM TAIPING beri tunjuk ajar yang sangat bagus . 


alamakk tingginya doktor pakar iolls
macam amitabachan tak ? hehehe



lots of love,
faradila ♥



PASTFUTURE
Owner
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺
visit my GA blog : http://insyaallahadarezeki.blogspot.my/
my online shop : https://closetloversfff.blogspot.com/
igshop : https://www.instagram.com/closetlovers_fff

TIME



BLOG EDITOR
let's exchange banner with me .bagitau kat shoutbox okayy :)
TABUNG KAHWIN
TWEET TWEET



TALKIE TALKING





FOLLOW?





BLOG ARCHIVE;

  • Journey Dental Surgery Assistant ( part 4 )
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 20
  • Journey Dental Surgery Assistant ( part 3 )
  • Surat Buat Ana
  • Journey Dental Surgery Assistant (part 2)
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 19
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 18
  • Marriage Advice
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 17
  • Cabaran 30 Hari Blogging : Day 16

  • MY WISHLIST

    SPM 9A
    MASUK U
    SPA (KKM)
    KERJA TETAP
    KAHWIN


    CREDIT SECTION



    Coding basecode by: Afiqah
    Edit template by: Izyanyancinnamon
    Owner blog: Farah 'Adila
    Re-edit: Safira & Mayar
    Others:(♥♥)

    Remember!! dont remove this section!!