Farah 'Adila
Girlies in De House ♥
refresh profile fav blog recipes tips review



established 2011
FROM A GIRL TO A LADY
FROM SINGLE TO MARRIED ☺
Alhamdulillah Allah bawa awak kesini untuk berkenalan dengan saya . Terima kasih ☺

FOR ANY COLLABORATION, REVIEW AND ADVERTORIAL CONTACT ME AT
✓ email: syadila11@gmail.com
✓ whatsapp: 0182894220
✓ ig : @farahadila96






SPM 9A
MASUK U
SPA (KKM)
KERJA TETAP
KAHWIN



RESEPI : kuey tiaw kungfu


Hi Assalamualaikum

farah nak ambil kesempatan ini untuk mengucapkan takziah kepada saudara kita di Selat Sunda .kira2 222 orang mangsa terkorban dalam tragedi tsunami berpunca dari letupan gunung berapi . semoga misi mencari dan menyelamat dipermudahkan . dunia semakin tenat . semoga kita diberikan hidayah dan petunjuk oleh Allah supaya sentiasa berada di jalan yang diredhaiNya.

baiklah . harini farah nak share resepi lagi . wahhh asyik asyik resepi , takde benda lain ke nk post ? ada je . cuma memandangkan farah cuma housewife dan tak kemana2 so farah asyik ke dapur dan memasak jelah . kalau farah pergi berjalan2 farah post lah entry berjalan2 😊 eh ada juga yang komen bila farah post entry pergi muzium haritu , "ingatkan blog ni pasal food je" kikiki tergelak farah 😁 Alhamdulillah ada juga yang kenal blog ni sebabkan makanan dan resepi yang farah post . memang itu sebenarnya tujuan comeback dalam dunia blog ni . nak share resepi mudah supaya semua orang suka dan nak cuba memasak 😉 di samping itu selitkan juga life farah .🤗

jom, farah nak share resepi KUEY TIAW KUNGFU ♥️ eh dengar macam susah je . boleh ke buat ni ? boleh korang . resepi ni senang je . rasa pun sama dekat kedai makan tauu . cuma ada 1 bahan je yang farah tak masukkan . nak tahu apa ? jom farah share resepi dulu .

BAHAN-BAHAN

✨bawang putih
✨cili padi dibelah tengah dan buang biji
✨telur 
1 bungkus kuey tiaw farah guna 2 biji telur
✨kuey tiaw
✨sayur yang farah guna ialah brokoli, kobis bunga dan carrot
✨isi ayam, udang dan sotong
✨tepung jagung sedikit sahaja dan dibancuh dengan air 

CARA-CARA
🌹jom settle kan kuey tiaw dulu . pecahkan telur dan masukkan kuey tiaw yang sudah dibasuh ke dalam telur tadi . gaul rata .
(farah tak masukkan kesemua kuey tiaw dalam 1 masa . farah separate kan untuk 2 orang makan )
🌹panaskan minyak dan goreng kuey tiaw tadi sampai jadi macamni

jadi macam farah buat tak ? kalau jadi jom pergi ke next step 
🌹guna kuali yang sama pun boleh , korang tumis bawang putih
🌹masukkan isi ayam dan tambah sedikit air . biar ayam empuk dulu
🌹masukkan sayur sayur tadi . tambahkan air ikut jumlah kuah yang korang nak . biarkan sekejap
🌹masukkan udang dan sotong
🌹perasakan dengan garam dan food seasoning
🌹last, masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung yang telah dibancuh dengan air tadi ke dalam kuali .
stop sampai rasa dah likat .
🌹 KUEY TIAW KUNGFU IS DONE WITH LOVE ♥️

Alhamdulillah rasa dia 97% sama dengan kedai makan siam 😂 nak tahu 3% lagi tu kurang apa ? tadi farah ada cakap farah tak letak 1 bahan kan . jawapannya adalah cuka ! yup . kalau korang pergi kedai makan, mintak kuey tiaw rasa yang korang dapat adalah sedikit masam2 pedas . sedap ! memang sedap . tapi bila nak masak farah tak letak cuka sebab husband cakap tak payah lah , cuka bersifat tajam . kang ada pulak yang sakit perut gastrik 😂 see gaiss, dia sedang mengsarkastikkan farah 😑

puas hati dapat buat sendiri . atleast kita tahu bahan apa yang kita guna dan kebersihan pun terjamin 😊

SELAMAT MENCUBA !

with love,
faradila ♥️

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

disebabkan cili tadi farah belah tengah dan buang biji, tengok lah hasilnya 
👇


farah kena pegang ice pack setiap masa sebab tangan farah burn ! 😭😭😭 memang tangan farah tak tahan kalau kena biji cili . korang tahu tak macamana nak hilangkan burn sebab biji cili dengan cepat ? sebab sakit sangat . lepasni memang kena beli sarung tangan plastik bila nak pegang cili 😢




Labels: , , , , , , , ,



Blogger Shafyqah Azahar said...

takpernah masak lagi kueytiaw kungfu ni, selalu kawan buat kan hahaha. alahai sama la dengan sha, takboleh kena cili :3 selalunya rendam dalam ketul ais haha

 
Blogger Unknown said...

lepasni boleh try eh 🤗 iye sama ! kena sentiasa pegang benda sejuk kalau tak mmg sakit sangat mcm terbakar kulit .

 
Blogger Nour Adieb said...

Sy suka mkn kuey teow kungfu. Pernah try buat, kuah menjadi tp kuey teow tu x 😂

 
Blogger Unknown said...

farah pun first time buat . selalu order kat kedai je 😁

 
Blogger Ciktie said...

Tak pernah masak lagi menu ni..makan pun macam dah lama xmakan. Teringinlah pula hehe

 
Blogger Unknown said...

hehe jom cuba buat .

 

Post a Comment