|
RESEPI : nasi ayam homemade
Hi Assalamualaikum... semalam teringin pulak nak makan nasi ayam . tengok semua bahan , ok ngam ! semua ada ☺️ bermulalah projek nasi ayam kita . resepi yang farah gunakan semua senang2 . untuk korang yang new learner in cooking memang boleh try 👍 okay, sementara tunggu ayam defrost farah sediakan dulu bahan bahan yang lain .
bahan- bahan
❤️ no 1 adalah bahan-bahan untuk membuat sup
🍂 bawang putih dipotong
🍂 bawang besar diblend
🍂 sediakan sup bunjut /serbuk sup
farah guna serbuk perencah sup keluaran Adabi
no 2 adalah bahan-bahan untuk membuat nasi
🍂 bawang putih ditumbuk halus
🍂rempah sekawan : kulit kayu manis, buah pegaga dan bunga lawang
🍂 serai diketuk
🍂 butter / marjerin
farah guna marjerin je . marjerin Adela 🤭
🍂 kiub ayam maggi
🍂 sedikit serbuk kunyit nak bagi nasi berwarna kuning
no 3 adalah bahan-bahan untuk perap ayam
🍂 bawang putih dan halia ditumbuk halus
🍂 sediakan kicap manis, sos blackpepper, dan serbuk blackpepper
🍂 serai dipotong
no 4 adalah bahan-bahan untuk membuat kuah cili
-SEMUA BAHAN INI DIKISAR-
🍂 cili merah besar
🍂 cili padi merah 5 tangkai
🍂 bawang putih
🍂 halia
🍂 sebiji tomato
🍂 gula dan garam
korang sediakan dulu semua bahan macam yang farah listkan di atas untuk memudahkan kerja dan menjimatkan masa 😉
cara-cara
first, farah perapkan ayam dahulu .
🌹campurkan kesemua bahan tadi dan gaul sebati.
🌹masukkan dan gaul ayam sampai semua ayam disalut dengan bahan perap tadi .
macam ini
🌹perap selama ½ jam
second, farah buat kuah cili
🌹bahan-bahan semua diblend . blend dengan air sedikit tau.
🌹lepas blend, farah masakkan atas api sekejap . farah tak masukkan semua tau . farah tinggalkan sedikit bahan blend untuk buat kuah kicap nanti
🌹okay kuah cili dah siap 😊
then farah buat kuah sup pulak
🌹didihkan air dan masukkan bawang putih.
🌹farah ambil sedikit isi ayam dan masukkan ke dalam kuah sup . nak bagi rasa ayam sikit
🌹kuah dah menggelegak farah masukkan perencah sup Adabi .
🌹perasakan dengan garam
🌹dah sedap boleh tutup api dan tabur daun sup dan daun bawang
jom kita buat nasi pulak
🌹farah basuh dulu beras dan toskan .
🌹gunakan periuk rice cooker , masukkan butter atau marjerin dan panaskan .
🌹masukkan bawang putih dan rempah sekawan serta serai .kacau sampai naik bau ye
🌹masukkan kiub ayam maggi
🌹masukkan pula beras dan gaul sebati .biarkan sekejap semua meresap dalam beras
🌹then farah ambik lebih kurang 1 pot kuah sup tadi dan masukkan dalam periuk nasi .
🌹seterusnya tambah dengan air biasa ikut sukatan beras dan air. ratio farah , beras 2 : air 3
🌹masukkan garam dan sedikit serbuk kunyit
🌹angkat dan masak dalam rice cooker dan tunggu sampai nasi masak 😋
dah lebih ½ jam kot, jom kita buat kuah kicap pulak
🌹ambil sedikit kuah cili blend tadi dan masukkan dalam kuali
🌹ambil bahan perapan ayam tadi dan campurkan dengan kuah cili tadi
🌹tambahkan lagi kicap manis ke dalam kuali
🌹masak atas api
🌹siap ☺️
last, jom goreng ayam 👍
maafkan kejadiannya . ayam diperap dengan kicap so goreng jadi warna gitu 🤭
siap dah . boleh hidang dan makan dengan yang tersayang 😊
Alhamdulillah encik hubby makan bertambah tambah ☺️
SELAMAT MENCUBA !
terima kasih kerana menjengah ✨
love,
faradila ❤️
|
antara menu ringkas tp sedap kan nasi ayam ni! tp jaja xreti masak pun hahaha so boleh ambik resipi ni :)
boleh . resepi untuk dikongsi ☺️ boleh cuba bila2 nanti jaja
sedapnyaaaa.. lama dapur tak berasap ni..
pandainyaaaa dia masak..!! kalo cheq memang x jadi2 laaa nasi ayam..
ikut resepi juga baru pandai 😊
Post a Comment